معرفی رشته

مقدمه:

این رشته از معدود رشته هایی است که هنر جویان و حتی دانشجویان آن بخاطر نگاه نادرست مردم به فارغ التحصیلان آن گله مند هستند انها می گویند مردم فکر می کنند که در انتهای این رشته هنر جو به یک چوب بر یا نجار ساده تبدیل می شود گرچه خود نجاری شغلی است که ظرافت ها و دقت های خاص خود را دارد ولی آنچه اغلب مردم به آن اشاره می کنند کوبیدن میخ در چوب یا اره کردن قطعه ای از چوب است .اما مطمئن باشید که این فقط یک فکر سطحی و خام است. به گواه تاریخ و آثارباستانی به جا مانده از زمان های قدیم در ایران و تمام نقاط جهان چوب ماده ای با دوام و با قابلیت های بسیار است بطوری که بصورت مستقیم یا غیر مستقیم قریب به 5000نوع محصول متنوع از چوب و دیگر مشتقات آن بدست می آید.

آنچه می تواند بازار کار این رشته را برای هنر جو پایدار بدارد خلاقیت، نوآوری است، گر چه بخشی از نیاز جامعه به مصنوعات چوبی برای همیشه باقی خواهد ماند.

هنر جویان این رشته در طی دوران تحیصل با محاسبات فنی ، رسم فنی ، تکنولوژی مواد ، تکنولوژی سازه های چوبی ،خواص فیزیکی (مکانیکی چوب )خشک کردن و نگهداری چوب، طراحی مبلمان، کابینت، روکش نمودن انواع سازه های چوبی آشنا می شوند.

- -

-ادامه مطلب-

تاریخچه آموزش رسمی رشته صنایع چوب
در سال 1907میلادی (1286هجری‌شمسی) قرارداد فرهنگی بین ایران و آلمان برای تأسیس نخستین مدرسه آلمانی در ایران به امضا رسید. مدرسه ایران و آلمان که اولین مدرسه صنعتی پس از دارالفنون محسوب می‌شود تحت نظر یک معمار آلمانی به نام اتوشولتز و یک معمار ایرانی به نام میرزاعبدالله بنا گردید و کار خود را با هشت معلم آلمانی و هشت معلم ایرانی آغاز نمود. در سال 1300 در پی مذاکراتی بین ایران و آلمان موافقت شد به جای مدرسه ایران و آلمان سابق، هنرستان صنعتی در ایران دایر شود. در سال 1303 نخستین هنرستان صنعتی کشور به ریاست دکتر اشترونک در محل سابق دبیرستان ایران و آلمان افتتاح شد. هنرستان صنعتی ایران و آلمان با آموزش رسمی رشته‌های صنایع چوب (درودگری) و آهنگری کار خود را آغاز کرد.
در سال 1315 هنرستان دولتی تهران از طرف اداره کل تجارت نایل به دریافت گواهی‌نامه نشان درجه اول در شعبه نجاری شد. این نشان به دلیل حضور نمونه کالاهای تولید هنرستان تهران در نمایشگاه کالای ایران به این هنرستان اعطا شد. این گواهی‌نامه علاوه بر ارزش آن از نظر کیفیت تولیدات، دلیل بر حضور هنرستان‌ها در نمایشگاه‌های بازرگانی بوده و نشانگر ارتباط میان هنرستان و صنعت است. اصل این گواهی‌نامه هم‌اکنون در هنرستان شهید ‌بهشتی(هنرستان صنعتی تهران سابق) قرار دارد.

از سال 1334 دو جلد کتاب موجود است. جلد اول آن در مهرماه و جلد دوم آن در آبانماه تحت عنوان ‹اصول فنی مربوط به کارهای دستی آهنگری و درودگری› به چاپ رسیده است.
در نظام قدیم چهار ساله کتابها اکثراً ترجمه کتابهای آلمانی بود و از نظر عنوان به سه کتاب درس فنی، رسم فنی و حساب فنی در هر پایه محدود می‌شد و در سال اول کتاب کار کارگاهی نیز تألیف شده بود که جا دارد از آقایان مرحوم منوچهر زهره، حسین پروین، محمد کاشی‌ها، حسین بهروزیان که زحمت تألیف و ترجمه این کتابها را متحمل شدند، یاد کرد. در حال حاضر در رشته صنایع چوب 12 عنوان کتاب تخصصی در شاخه فنی و حرفه‌ای و 10 کتاب در شاخه کاردانش وجود دارد.
درحال حاضر در حدود نزدیک به 60 هنرستان در شاخه فنی و حرفه‌ای و 120هنرستان در شاخه‌ی کاردانش مجری رشته‌های  مختلف صنایع چوب در سراسر کشور هستند.

معرفی رشته‌ی صنایع چوب
کشور ما با وسعت قابل توجه و تنوع آب و هوایی قابل ملاحظه دارای انواع درختان صنعتی با چوبهای مقاوم و زیبا می‌باشد. وجود چوبهای متنوعی که به راحتی در دسترس صنعت قرار داشته، موجب پیدایش کارخانه‌های کاغذ سازی، چوب‌ بری، تخته‌ خرده‌ چوب، تخته‌ فیبر، تخته‌ چند لایه، روکش‌ سازی و… شده است. همچنین کارگاه‌های کوچک صنایع‌چوب که به طور مستقیم و غیرمستقیم هزاران نفر از افراد با انواع تخصص‌های متنوع صنایع چوب و کاغذ را در رده‌های مختلف تحصیلی از دیپلمه‌های هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش گرفته تا سطوح بالاتر حتی دکترا را در مشاغل مختلف با عنوان کارگر، استادکار، تکنسین کارگاه و آزمایشگاه، مهندس خط تولید، پژوهشگر و ... جذب نموده است.
از جمله اهداف دست اندرکاران رشته صنایع چوب تربیت نیروی انسانی ماهری است که به ارزش حیاتی چوب واقف بوده و با دانش و مهارت لازم در استفاده از فناوری‌های جدید صنایع چوب و کاغذ توانایی رفع نیازهای بازار کار داشته باشد. از این رو وزارت آموزش و پرورش با همکاری استادان دانشگاهها و متخصصان صنعت چوب و مبلمان اقدام به برنامه‌ریزی درسی و آموزشی در رشته صنایع‌چوب و کاغذ نموده است.

دروس تخصصی دوسال آخرتحصیلی در هنرستان

14  محاسبات فنی (3) صنایع چوب   2    0

15  کارآموزی                              0     2

16  کارگاه تولید صنایع چوب            0     3